EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

25ONTDEKKINGEN DIE DE WERELD VOOR ALTIJD VERANDERDEN

De paus dwong Galilei te zwijgen en zijn ideeën af te zweren. Om aan de brandstapel te ontkomen koos Galileï eieren voor zijn geld en zweeg en zweerde zijn ideeën af en werd veroordeeld tot levenslang huisarrest. 

25. ONTDEKKINGEN DIE DE WERELD VOOR ALTIJD VERANDERDEN

GALILEO GALILEI

Mijn vader zweeg en speurde langs het hemelruim.

“We moeten voortmaken want één van de grootste ontdekkers wacht op ons bij het ‘Tolhuis’. Daar wachtte ons de speurtocht naar het laatste sterrenbeeld voor vanavond: ‘Cepheus’. “Probeer het zelf eens te vinden”, zei mijn vader. 

We wisten nu hoe we te werk moesten gaan: eerst de vorm goed in je opnemen, dan naar de ‘Poolster’ en vandaar de weg zoeken naar ‘Cepheus’. Volgens de kaart moest dat niet moeilijk zijn want ‘Cepheus’ bevond zich in de buurt van de Poolster. 

Maar hem vinden was niet eenvoudig. Alleen met hulp van mijn vader kwamen we hem op het spoor.

Ondertussen had hij uit zijn tas een verrekijker gehaald. Een voor een keken we door de kijker naar de maan. De eerste mens die met een verrekijker naar maan, sterren en planeten speurde, was Galileo Galileï in 1609. Dankzij de uitvinding van de telescoop, kon hij verder in het heelal doordringen dan ooit een mens voor hem. 

En weet je aan wie wij de uitvinding van deze verrekijker te danken hebben?”

Mijn vader zweeg en keek ons een voor een aan. “Zeg het maar”, drong ik aan, “want we weten het toch niet”. “Deze kijker is uitgevonden door Metius en hij kwam uit Franeker. Dat wordt tenminste verteld, of het echt waar is zullen we misschien nooit aan de weet komen”.

“Hebben jullie die donkere vlekken op de Maan gezien?”, vroeg mijn vader terwijl hij verder liep. “Galileï was de eerste die met zijn zelf gebouwde telescoop ontdekte dat het kraters en dalen zijn. 

Hij ontdekte nog veel meer fantastische nieuwe dingen die je met het blote oog niet kunt zien. Zo ontdekte hij, toen hij voor het eerst zijn telescoop op Venus richtte, dat de planeet, net als onze maan, schijngestalten heeft, eerste-en laatste kwartier en halve-, volle- en nieuwe maan.

In 1611 ontdekte hij dat zelfs de zon niet zo volmaakt was, want er zaten donkere vlekken op: zonnevlekken. 

Copernicus was heel voorzichtig geweest met het vertellen van zijn ontdekkingen, maar Galileï vetelde het aan iedereen die het maar wilde horen. 

Hij lachte de sterrenkundigen uit en verweet hen dat ze de wijsheid uit boeken meer geloofden dan hun eigen ogen en verstand.                                             

Daarmee maakte hij zich niet geliefd. Ook al niet omdat hij beweerde, dat de bijbel ons niet kan leren ‘hoe de hemelen gaan’, maar alleen ‘hoe naar de hemel te gaan’. 

En het werd nog erger toen hij tijdens zijn nachtelijke speurtochten de kijker op Jupiter richtte.

Tot zijn stomme verbazing en onuitsprekelijke vreugde ontdekte hij vier manen die om Jupiter draaiden en die samen met Jupiter om de zon draaiden. “Dat is hèt bewijs dat niet alles om de aarde draait. Als Jupiter om de zon draait, dan doen de aarde en Venus dat natuurlijk ook”, zo redeneerde Galileï.

Dat had Copernicus voor hem ook al ontdekt, maar zijn ideeën werden niet serieus genomen. Nu Galileï het zelf had ontdekt, wist hij het honderd procent zeker: de aarde en de planeten draaien om de zon.

En de kerk leerde dat dat het universum was opgesplitst in een goddelijk en een duivels domein en dat mensen kunnen wegzakken in een onderaards gewelf, de hel of opgaan naar een hemelse paradijs.

Maar Galileo ontdekte dat er ook van deze kerkelijke waarheid niets klopte.

De leer van de volmaakte hemel en de onvolmaakte aarde lag aan duigen.

Galilei werd door paus Paulus op het matje geroepen.

Daar stond Galilei, de waarheid van de wetenschap, tegenover de waarheid van de kerk .

 ”De Bijbel kan ons niet leren hoe de hemelen gaan, maar alleen hoe naar de Hemel te gaan”  sprak Galilei.

Het waren historische woorden. Galilei wist dat enkele jaren eerder Giordano Bruno tot de brandstapel was veroordeeld omdat hij leerde dat het heelal oneindig was en de zon een ster was net als alle andere sterren. 

De paus dwong Galilei te zwijgen en zijn ideeën af te zweren.

Om aan de brandstapel te ontkomen koos Galileï eieren voor zijn geld en zweerde zijn ideeën af en werd veroordeeld tot levenslang huisarrest. 

Toen er na acht jaar een nieuwe paus kwam, rook hij een nieuwe kans. 

Van paus Urbanus VIII, vroeg en kreeg hij toestemming een boek te schrijven om de twee wereldbeelden van Aristoteles en Copernicus eerlijk uit te leggen. Maar toen het boek, ‘De Dialoog’ klaar was, bleek dat Galilei iedereen belachelijk had gemaakt die beweerde dat de aarde het centrum van het heelal was. Dat betekende een nieuw proces en in 1633 werd hij opnieuw en nu voorgoed veroordeeld.

Maar de tegenstanders van Galilei konden niet verhinderen dat hij ‘De deur van Copernicus’ een heel eind verder had geopend en ze kregen de deur niet meer dicht en op slot.

Zijn ideeën hadden de wereld voor altijd veranderd en toonden uitzicht op een geheel nieuwe, onbekende wereld. Het wereldbeeld van Aristoteles had afgedaan en de eerste contouren van een nieuw wereldbeeld werden zichtbaar. Een beeld van een immens groot heelal zonder een bevoorrechte plaats voor de aarde.   ILL.1) ZES ASTRONOMEN RIJKSMUSEUM

Dankzij de uitvinding van de telescoop, kon hij verder in het heelal doordringen dan ooit een mens voor hem.

“Dat was het voor vandaag”, eindigde mijn vader zijn verhaal. 

“Morgen komt de laatste ontdekker.”  

“Waar”? vroegen we. 

“Thuis, onder de appelboom”.

“Onder de appelboom?”

“Ja, onder de appelboom".

ILL. 1 : Galilei, Hevelius,Brahe,Copernicus en Ptolemaeus :

                                             EISES DIGITALE SCHATKIST 

                                           LEES, KIJK, DOE EN ONTDEK

👍Wil jij net als Eise  zelf onderzoeken, zelf bouwen en ontdekken?

Ga dan naar esa kids waar je heel veel leuke en interessante kijk-, doe- en ontdek activiteiten vindt. Te veel om op te noemen. Ga dus zelf kijken op Ehttp://www.esa.int/esaKIDSnl/fun.html

👍 “Kom maar mee naar buiten, dan gaan we op ontdekkingsreis langs de hemel en zal ik jullie iets vertellen over de grote ‘Ontdekkers van het heelal”, zegt Eises vader tegen Eise en zijn vrienden.Die ontdekkingsreis gaat sinds Eises tijd nog steeds door. En hoe !

Wil je met de ondekkers van NU mee op ontdekkingsreis? Link dan via google naar Astronomie.nl 

👍

 Je staat er natuurlijk niet iedere dag bij stil, maar we leven met zijn allen op een hele bijzondere planeet. Er zijn natuurlijk heel veel planeten, maar de aarde is -zover we weten - de enige planeet waar mensen, dieren en planten kunnen leven. De clip vertelt je hoe dat komt én het laat zien hoe fantastisch de aarde eruit ziet vanuit het heelal.Ga naar http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20051031_aarde01

😎

Galileo Galilei bracht in de 17e eeuw een volledige omwenteling teweeg in ons beeld van de wereld en de kosmos. Net als Copernicus verdedigde hij de stelling dat de aarde om de zon draait en niet andersom, zoals tot dan toe werd aangenomen. Hij kwam niet alleen in conflict met de wetenschappelijke wereld maar ook met de kerk. Nu wordt hij gezien als één van de grootste wetenschappers aller tijden.

😎

"Weet je aan wie wij de uitvinding van deze verrekijker te danken hebben?”, vroeg Eises vader.

“Deze kijker is uitgevonden door Metius en hij kwam uit Franeker. Dat wordt tenminste verteld, of het echt waar is zullen we misschien nooit aan de weet komen”.

Eises vader twijfelde terecht, want sinds kort weten we hoe het werkelijk is.

en naar: BIBLIOGRAFIE 2

👍 Op you tube vind je veel boeiende video's over leven en werk van GalileoGalilei, zoals:

* Galileo Galilei 1564-1642

* Telescoop Galileo Galilei

* Proces van de inquisitie tegen Galilei

Uitzending op 28 november 2014

Museo Galileo, Florence, Tuscany, Italy, Europe

Bouke Procee 30.10.2016 14:42

Ik verbaas me over het late tijdstip (1633!) dat Galileï zijn ideeën nog moest herroepen. Ik had altijd gedacht dat de middeleeuwen met de renaissance wel afgelopen waren. Maar eigenlijk zijn ze al die tijd doorgelopen tot aan de Franse revolutie, en miss

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...