EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

HEB JIJ OOK EEN DROOM EISE ?

“Ja, ik zou, net als Leonardo Da Vinci, ook wel een hele nieuwe machine willen bouwen waarmee je oneindige werelden in beweging kunt zetten”.

"Mensen die ervan dromen 

Om te kunnen vliegen, 

of met vissen te kunnen trekken, 

of met goddelijke snelheid berichten te kunnen verzenden, 

of onzichtbare mensen ver weg te kunnen horen en te kunnen zien, 

En die de moed hebben hun droom waar te maken………"

En Eise had de moed om zijn droom waar te maken.

 

 

EXPEDITIE NEXT

 

WETENSCHAPSFESTIVAL VOOR KINDEREN

vrijdag 6 mei in Franeker

 

 

EISE ZOU HET ALS EEN DROOM HEBBEN BELEEFD

 

 

 

 

Leonardo da Vinci was gek op vogels. Hij kende geen groter genoegen dan op de markt vogels te kopen en ze vervolgens vrij te laten

HEB JIJ OOK EEN DROOM ?

Heb je je bouwtekening meegenomen?”

vroeg Wind toen ik binnenkwam. Terwijl ik mijn tekening op de tafel uitspreidde, opende Wind een grote map, haalde er twee tekeningen uit en legde ze naast die van mij, keek mij aan en vroeg: “Ze lijken veel op elkaar vind je niet?“ “Ja, op alle drie staan tandraderen, assen en allerlei andere onderdelen van molens”, antwoordde ik een beetje aarzelend omdat ik de vreemde woorden op de derde tekening niet kon lezen. “Toen ik jouw molen zag, was ik verrast en die verrassing wordt nog groter nu ik jouw bouwtekening zie. Je hebt het raderwerk zo prachtig, zo nauwkeurig getekend, ik ben erg onder de indruk”.  

”Zonder hulp van mijn vader was ik nooit zover gekomen ,want het lukte eerst helemaal niet”, maar daar wilde Wind niets van weten. “Jouw vader heeft je geholpen, maar hij heeft mij verzekerd dat je alle tekeningen en alle berekeningen uiteindelijk zelf hebt gemaakt. 

Ik was verrast toen ik jouw bouwtekening en molen zag, Eise.”

Wind zweeg even en boog zich over de derde tekening met de vreemde woorden. ”Wat mij verrast”, ging hij verder, “is dat jouw tekening erg lijkt op deze tekening gemaakt door de allergrootste kunstenaar en wetenschapsman die ooit heeft geleefd: Leonardo da Vinci.

In zijn fantasie schiep hij uit het niets hele nieuwe machines.

        Wind opende opnieuw zijn map en haalde nog enkele tekeningen tevoorschijn. “Dit is iets voor jouw vader, het is een automatisch weeftoestel en hier zie je een uurwerk en een zonnewijzer en dit zijn hijs- en hefmachines voor het optillen van zware gewichten.” Wind gaf mij nauwelijks tijd om de tekeningen te bekijken, want daar lag de volgende al weer. “Dit is een voertuig dat niet door een paard wordt getrokken, maar door een veer wordt aangedreven en met dit voertuig kon je vliegen.

Het was zijn grote droom machines te bouwen waarmee hij zelf kracht kon opwekken en oneindige werelden in beweging zetten. Da Vinci zei nieuwe machines voor een nieuwe toekomstige wereld te ontwerpen.

En weet je wat zo leuk is aan Da Vinci? 

Hij deed steeds nieuwe ontdekkingen door goed naar molens te kijken”. ”O, en daarom vindt U hem zo geweldig”, onderbrak ik Wind. ”En hij was gek op vogels. Hij kende geen groter genoegen dan op de markt vogels te kopen en ze vervolgens vrij te laten. Ooit hoopte hij zichzelf in een grote vogel te veranderen en hun vlucht na te bootsen. 

“Maar Icarus dan, heeft die gevlogen?” 

“Ik wil je dat verhaal graag vertellen, maar ik heb nu geen tijd, ik moet aan het werk.”

Wind was ondertussen naar een kast gelopen, haalde er een boek uit en gaf het mij. “In dit boek staat de geschiedenis van Icarus en Daedalus. Het verhaal van Icarus is het verhaal van mensen, zoals Da Vinci, die ervan dromen om te kunnen vliegen, of met vissen te kunnen trekken, of met goddelijke snelheid berichten te kunnen verzenden, of onzichtbare mensen ver weg te kunnen horen en te kunnen zien, en die de moed hebben hun droom waar te maken. 

Heb jij ook een droom?”, vroeg Wind.

“Ja, ik zou, net als Leonardo Da Vinci, ook wel een hele nieuwe machine willen bouwen waarmee je oneindige werelden in beweging kunt zetten”.

Om te kunnen vliegen, 

of met vissen te kunnen trekken, 

of met goddelijke snelheid berichten te kunnen verzenden, 

of onzichtbare mensen ver weg te kunnen horen en te kunnen zien, 

En die de moed hebben hun droom waar te maken………"

En Eise had de moed om zijn droom waar te maken.

 Lees verder : EISE VERTELT 7 EN 8

         Icarus was het grote voorbeeld voor Leonardo da Vinci.

        “De geschiedenis van Icarus en Dadalus ken je toch?”, vroeg  de molenaar.

         Eise had nog nooit van hen gehoord.

        👍 Het verhaal wordt verteld op de site

       👍Icarus is een verhaal uit de Griekse mythologie. Piets Althuis werd er door      geinspireerd, maakte twee bronzen beelden van Icarus  en Albert Althuis vertelt het verhaal bij de beelden. Je vindt ze hieronder.

         👍Ben je nieuwsgierig geworden?

         Meer weten over Leonardo da Vinci ?

         Ga dan naar: 

      👍Wil je een van zijn uitvindingen namaken of net als Eise zelf een ‘aardig werktuigje’

 bouwen of samen met je klasgenoten een uitgebreide studie van Da Vinci  maken? Op webkwestie

’Leonardo daVinci’  http://www.webkwestie.nl/da_vinci/ vind je heel veel suggesties

             👍Het was zijn grote droom machines te bouwen waarmee hij zelf kracht kon opwekken en oneindige werelden in beweging zetten. Da Vinci zei nieuwe machines voor een nieuwe toekomstige wereld te ontwerpen.Leonardo werd geboren in Vinci in Italie. Daar vind je ook het 'Museo da Vinci'.Indrukwekkend mooi. Klik ophttp-::www.museoleonardiano.it:ita:museo:la-storia

en breng een virtueel bezoek aan het museum

👍 "Leonardo da Vinci was misschien wel de allergrootste kunstenaar en wetenschapsman die ooit heeft geleefd" vertelt molenaar Wind. Hoe kon hij zo'n grote kunstenaar en wetenschapper worden? Da Vinci gaf als antwoord: Ik ben 'leerling van ervaring'.  Misschien herkende Eise dat ook bij zichzelf. Waarom?

 👍In een en meer van de volgende verhalen vertelt Eise over Spinoza die ook een droom had. De volgende site  Dromen van Spinozapremiewinnaars is naar hem vernoemd, niet gemakkelijk, wel boeiend!

     In  ’LEONARDO DA VINCI ONTDEKKER VAN NIEUWE WERELDEN IN DE TOEKOMST’

Lezen we dat hij droomde om te kunnen vliegen, of met vissen te kunnen trekken, of met goddelijke snelheid berichten te kunnen verzenden, of onzichtbare mensen ver weg te kunnen horen en te kunnen zien en de meeste van zijn dromen werden werkelijkheid.

Mensen blijven dromen.

 👍Nu reizen astronauten met raketten naar bemande ruimtestations, maar er zijn wetenschappers die ervan dromen om in de toekomst  met een lift naar de ruimte te reizen. 

Zal hun droom ooit werkelijkheid worden? 

Een spectaculair verhaal dat je kunt lezen op Ruimtelift - Wikipedia 

Zijn grote voorbeeld was de held Icarus. De geschiedenis van

Icarus ken je toch?” 

“Nee, en ik heb ook nog nooit van LeonardoDa Vinci gehoord, maar ik vind de tekeningen wel erg mooi” antwoordde ik, in de hoop dat hij mij nog meer tekeningen zou laten zien.

”Deze tekening moet je beslist zien Eise, hier zweeft een man aan een soort linnen tent door de lucht”.“Heeft hij echt gevlogen?” “Heel even, want de tent stortte neer en de vlieger brak zijn been.” 

                      “Mensen, die ervan dromen 

                             EISES DIGITALE SCHATKIST 

                         LEES,KIJK,DOE EN ONTDEKBOEK

Eise had de moed om zijn droom waar te maken.

Na Eise kwamen er mensen die de dromen van Icarus, Daedalus en Da Vinci ook hebben waar gemaakt, want iedereen kan nu berichten met ’goddelijke snelheid’ over de hele wereld versturen en onzichtbare mensen ver weg horen en zien, dankzij  computers en communicatie satellieten die op ongeveer 35.786 kilometer hoogte hun rondjes rond de aarde draaien.

“Als het aan de NASA ligt, zullen toekomstige ruimtereizigers de lift nemen. De ruimtelift wel te verstaan, naar een ideetje dat de beroemde science-fictionschrijver Sir Arthur C. Clarke in 1979 uitwerkte in zijn boek 'The fountains of paradise'.

Bronzen beeld Icarus Piets Althuis

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...