EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

Hoofd, Hart en Handen van een humanitaire revolutie

                                            TENSLOTTE

                              GRENSVERLEGGENDE TIJDREBELLEN

 

Wat heeft Descartes oproep mee te bouwen aan een verlichte wereld voortgebracht?

Veel wetenschappers, filosofen en theologen gaven gehoor aan de oproep van Descartes en ontwikkelden ideeën om de erbarmelijke leefomstandigheden te verlichten. 

Grensverleggende tijdrebellen noemt H.G.Wells ze,  die met hun langetermijndenken duurzame revolutionaire ideeën ontwikkelden. De geschiedenis van de mens is in wezen de geschiedenis van ideeēn die bepalen in welke richting de samenleving zich beweegt.

 Veel mensen lieten zich door de tijdrebellen inspireren, gaven uitvoering aan hun ideeën en waren hoofd, hart en handen van de Verlichting.

Eise Eisinga past, als bouwmeester van het Planetarium, het Stadsarmenhuis en als politicus in deze lijn van illustere tijdrebellen. 

      En hij vertegenwoordigt hen als Icoon van de Verlichting in de canon van Nederland en staat symbool voor honderden mannen en vrouwen die zich TOEN en NU inzetten voor een verlichte, democratische samenleving, een menswaardig bestaan met recht op leven, gezondheid en vrijheid voor iedereen.Een onafzienbare rij verlichters die hun bevrijdingswerk, net als Eise Eisinga, vaak met vervolging, ballingschap en gevangenschap moesten en moeten bekopen.

Zij gaven en geven uitvoering aan de ideeën van de architekten van de Verlichting: de zeven kernwaarden die samen als een moreel  kompas de juiste route wijzen naar een harmonieuze, leefbare, menswaardige samenleving.  DEEL2 VERLICHTING NU

 

Zij nemen deel aan de historische stroming van de Verlichting en waren en zijn, om met de verlichte pedagoog Pestalozzi te spreken:

   Hoofd, Hart en Handen 

     van de Verlichting 

          van een humanitaire revolutie. 

Geen marginale figuren zoals Jonathan Israel hen kwalificeert.

Een onafzienbare rij verlichters die hun bevrijdingswerk, net als Eise Eisinga, vaak met vervolging, ballingschap en gevangenschap moesten en moeten bekopen.

De Grot van Plato :EISE VERTELT 9

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...