EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

37. KIJK DIT IS DE ZON EN DAT ZIJN ..........."

Toen ik door de open baan van Jupiter naar beneden keek, zag ik Jelte, die de bollen recht onder de vijf hemellichamen aan het Hemelsplein legde. Tot mijn grote verrassing was hij bezig zijn eigen planetariumspel te maken.

"De eerste planeet die ik in zijn baan om de zon bracht was Mercurius." foto uit DVD 'Eise Eisinga het fenomeen van Franeker'.

37. "KIJK DIT IS DE ZON EN DAT ZIJN MERCURIUS, VENUS, AARDE EN MARS"

"We vlogen voorbij de planeten, het zonnestelsel uit, naar de sterren, naar Heracles, Orion en al die andere helden.Hoe ver en hoe lang we ook met Pegasus doorvliegen, nooit zullen we bij het einde komen, want de ruimte is oneindig".

Een ervaring van luttele seconden kan soms zo’n onuitwisbare indruk maken, dat je haar je hele leven niet meer vergeet.

Zo’n ervaring was de ‘flits’ waarin ik wist: hier bouw ik mijn Planetarium en vlak daarop het moment waarop ik het nieuwe leven in Pietsje voelde en fluisterde: “Voor jou, voor jou bouw ik mijn Planetarium”. 

En het moment, waarop ik de zon aan het plafond hing, Pietsje haar zonnelied zong en Jelte ons antwoordde met zijn eerste lach, was ook zo’n onvergetelijke ervaring. 

     Omdat ik de eerste tijd helemaal in beslag werd genomen door het minutieus uittekenen, berekenen en beschrijven van het hele Planetarium, veranderde er voorlopig niets in de woonkamer. 

Mercurius liet ik hangen omdat Jelte er niet op uitgekeken raakte.

Bewoog ik de glimmende bol langzaam heen en weer boven zijn wieg, dan zag ik Newton voor me, dat nieuwsgierige ‘jongetje’ dat vol verwondering en fantasie steeds gladdere en mooiere stenen en schelpen ontdekte in ‘de grote oceaan der waarheid’. 

Die oceaan zag ik nu in de verbaasde oogjes van Jelte.     

 Toen het raderwerk op zolder goeddeels klaar was, kon ik mij op de banen van aarde, maan en planeten aan het plafond richten.

De eerste planeet die ik in zijn baan om de zon bracht was dus Mercurius.

Bij iedere planeet gaf ik het aantal jaren en dagen aan, die het hemellichaam nodig heeft voor één ronding. Omdat de cirkel van Mercurius erg klein is volstond ik met  M.88 d.

     Jelte was de wieg ondertussen ontgroeid. 

Hij volgde het gebeuren met grote belangstelling. 

     Er waren nu drie bollen waarop hij zich kon richten, twee aan het Hemelsplein en het speelzonnetje dat hij had losgerukt van het koordje boven de wieg en dat hij nu door de kamer liet rollen. 

Maar hij was niet tevreden en wilde net als ik ook twee bollen. 

Vanaf dat moment heb ik van iedere hemelbol steeds twee exemplaren gemaakt, één voor het Hemelsplein en één voor Jelte. 

Aanvankelijk waren de bollen ballen waarmee hij knikkerde en door de kamer gooide, maar op een dag werd er, terwijl ik op zolder bezig was Jupiter in zijn baan te brengen, beneden in de kamer met tafel en stoelen geschoven.  

Toen ik door de open baan van Jupiter naar beneden keek, zag ik Jelte, die de bollen recht onder de vijf hemellichamen aan het Hemelsplein legde.

Tot mijn grote verrassing was hij bezig zijn eigen planetariumspel te maken.

Jammer dat hij in zijn spel werd gestoord toen de kamerdeur openging en Pietsje binnenkwam. ”Wat krijgen we nou”, riep ze verbaasd.

“Ik maak ook een Planetarium”, riep Jelte enthousiast.                                                       

“Kijk, dit is de zon en dat zijn Mercurius, Venus, aarde en Mars”, en hij wees ze één voor één aan, pakte Jupiter van de vloer, hield de bol boven zijn hoofd en liep Jupiters rondje om de zon.

     De reactie van Pietsje was voor mij een bijna even grote verrassing: ze volgde Jelte in zijn rondje om de zon. Ik wist niet hoe snel ik beneden moest komen om me bij hen aan te sluiten  

Toen ik enkele weken later Saturnus, als laatste van de vijf planeten ophing en het Hemelsplein vol was, vroeg Jelte: “Houdt de hemel ook op, net als het Hemelsplein?”

“Bij Saturnus houdt het Hemelsplein op, Jelte, want het plafond in onze kamer is niet groter.

     ‘s-Avonds zijn we naar het Bolwerk gegaan en heb ik hem het verhaal verteld, dat ik lang geleden van pake Eise had gehoord. Op de rug van het vliegende paard Pegasus gingen we eerst samen op zoek naar de maan en de vijf planeten. 

De maan was snel gevonden, want die stond in volle glorie aan de hemel, maar de planeten waren veel moeilijker of helemaal niet te vinden. 

Vervolgens vlogen we, voorbij de planeten, het zonnestelsel uit naar de sterren, naar Herakles, Orion en al die andere helden.

Hoe ver en hoe lang we ook met Pegasus doorvliegen, nooit zullen we bij het einde komen, want de ruimte is oneindig”.

                                                 EISES DIGITALE SCHATKIST

                                                 KIJK, LEES, DOE EN ONTDEK 

“Houdt de hemel ook op, net als het Hemelsplein?” vroeg Jelte.

“Bij Saturnus houdt het Hemelsplein op”’ antwoordde Eise,” want het plafond in onze kamer is niet groter, maar hoe ver en hoe lang we ook met Pegasus doorvliegen, nooit zullen we bij het einde komen, want de ruimte is oneindig”

Is het heelal oneindig? Zijn er oneindig veel sterren in het universum?

“Er zijn zo’n 70 triljard sterren in het zichtbare heelal”,vertelt Robbert Dijkgraaf, “ dat is een 7 met 22 nullen. Er zouden dus best 70 miljoen leefbare planeten kunnen zijn. Maar in ons zonnestelsel is er maar eentje. 

👍Voor de volgende activiteit heb je  'De junior beta canon' nodig: 5 cd's waarop bekende wetenschappers vertellen over de superspannende wereld van de beta-wetenschappen.

Luister  naar Robbert Dijkgraaf, hij kan  prachtig over vertellen ! :  44.Het Zonnestelsel Op www.juniorbetacanon.nl/ vind je veel lesideeen over het zonnestelsel.

👍Eise en Jelte maakten een ruimtereis op het vliegende paard Pegasus. Wij kunnen een reis door de ruimte maken met de Hubble telescoop. 

Kijk naar een indrukwekkende film, geen fantasie maar werkelijkheid. 

Surf naar Reis door het universum en je surft net als Eise en Jelte voorbij de planeten het zonnestelsel uit.

👍Eise maakte heel wat ruimtereizen op Pegasus dat altijd wordt afgebeeld als een wit paard met vleugels. Veel mensen weten dat Pegasus afkomstig is van de Griekse mythologie, maar wat is Pegasus nog meer? Dat lees je hier:

👍Net als Eise hebben mensen altijd gedroomd van ruimtereizen. Andre Kuipers maakte zijn droom waar. Een klik en je geniet met hem van de oneidige ruimte:

Dia 'Lucht' samengesteld n.a.v.tentoonstelling 'De Hallen' Haarlem. Het immense uitspansel, een blijvende bron van inspiratie ook voor kunstenaars.

T.g.v. van ruimtereis Juno beelden van Juno en Jupiter
T.g.v. van ruimtereis Juno beelden van Juno en Jupiter

T.g.v. van ruimtereis Juno beelden van Juno en Jupiter


T.g.v. van ruimtereis Juno beelden van Juno en Jupiter


T.g.v. van ruimtereis Juno beelden van Juno en Jupiter


T.g.v. van ruimtereis Juno beelden van Juno en Jupiter

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...