EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

82. DE KOMEET VAN 1811 : TEKEN VAN STRIJD

"De komeet was een slecht voorteken: watersnood, ziektes,hongersnood, vuur, oorlog en bloedvergieten stonden ons te wachten. En opnieuw waren er ‘liefhebbers der waarheid’ die met verwijzing naar de oorlogsvoorbereidingen van Napoleon, verkondigden dat de komeet een teken was dat de ultieme strijd tussen het oude en het nieuwe binnenkort zou losbarsten."

De komeet zat laag in het zuiden en bewoog zich in noordelijke richting. Enkele weken later was hij al zo helder dat je hem met het blote oog kon zien. In de herfst, bij nieuwe maan,verlichtte hij zelfs de hele Zuidelijke hemel. De heldere lange staart leek in de wind te wuiven en af en toe op te springen. Een fantastisch natuurgebeuren!

82. DE KOMEET VAN 1811

Eind maart 1811 hoorde ik dat Arjen Roelofs  tijdens zijn nachtelijke speurtocht langs de hemel  een nieuwe komeet had ontdekt.

De komeet zat laag in het zuiden en bewoog zich in noordelijke richting. 

Enkele weken later was hij al zo helder dat je hem met het blote oog kon zien. 

In de herfst, bij nieuwe maan,verlichtte hij zelfs de hele Zuidelijke hemel.

De heldere lange staart leek in de wind te wuiven en af en toe op te springen. 

Een fantastisch natuurgebeuren!

Maar terwijl wij genoten, waren er opnieuw mensen die, vervuld met afgrijzen, niet meer naar de hemel durfden kijken. Ze raakten in blinde paniek.  

De komeet was een slecht voorteken: watersnood, ziektes,hongersnood, vuur, oorlog en bloedvergieten stonden ons te wachten.

En opnieuw waren er ‘liefhebbers der waarheid’ die met verwijzing naar de

oorlogsvoorbereidingen van Napoleon, verkondigden dat de komeet een teken was dat de ultieme strijd tussen het oude en het nieuwe binnenkort zou losbarsten en was de ondergang van onze eigen universiteit ook niet zo’n teken dat de strijd tussen het oude en het nieuwe ook reeds in Franeker woedde?  

Was de wereld dan nog even ‘betoverd’, als in de tachtiger jaren van de zeventiende- en de zeventiger jaren van de achttiende eeuw? 

“Mensen bevrijden van angst en bijgeloof”, daarvoor had ik mijn planetarium gebouwd.

Maar wat had ik bereikt? 

                             EISES DIGITALE SCHATKIST

                             LEES,KIJK,DOE EN ONTDEK

👍      "Was de wereld dan nog even ‘betoverd’, als in de tachtiger jaren van de zeventiende- en de zeventiger jaren van de achttiende eeuw ?", vraagt Eise zich af en denkt aan de 'Betoverde Weereld' van Balthasar Bekker :EISE VERTELT 13 

😎Ook voor Constantijn Huygens waren dergelijke fenomenen niet louter een fascinerend natuurkundig gegeven. Het leken hem soms ook verkondigers van een bovennatuurlijke boodschap.

Eric Jorink vertelt er uitvoerig over in zijn 'Boeck der Natuere' :

👍Geen angst meer voor kometen. We zijn nu nieuwsgierig en gaan op onderzoek.De ruimtesonde Rosetta draait in een baan rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en in november zal de ruimtesonde afdalen tot een hoogte van ongeveer 2 kilometer boven het oppervlak van de komeet. Mee op onderzoek? Ga naar :http-::www.sterrenkids.nl:cms:rosetta-komt-aan-bij-een-komeet:

TEKEN VAN STRIJD TUSSEN OUD

EN NIEUW                                                                                                                                                

Rosetta draait rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Rosetta op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...