EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

88. EEN KOSMISCH SCHOUWSPEL OM NOOT TE VERGETEN

"Jaren had ik mij op dit moment voorbereid met nauwkeurige berekeningen van zowel zons- als maansverduisteringen en de berekening van deze ringvormige zonsverduistering zou het absolute hoogtepunt vormen." Eises berekening van de gedeeltelijke zonsverduistering van 23 maart 1773. De ‘parelsnoer van licht' heeft hij nadrukkelijk ingetekend.

"De kraag rondom was inderdaad een ‘parelsnoer van licht’, onvergetelijk mooi, vooral toen ik de telescoop op de rand van de maan richtte en het leek alsof er roze-rode lichtflitsen uit tevoorschijn schoten."

88. EEN KOSMISCH SCHOUWSPEL OM NOOIT TE VERGETEN               

Zeven september 1820, om precies tien minuten voor twee. 

Zeventig lange jaren had ik naar dit moment uitgekeken. 

“Een kosmisch schouwspel om nooit te vergeten” had Pake Eise in 1750 een absolute zonsverduistering genoemd. En nu was het dan eindelijk zover!

Jaren had ik mij op dit moment voorbereid met nauwkeurige berekeningen van zowel zons- als maansverduisteringen en de berekening van deze ringvormige zonsverduistering zou het absolute hoogtepunt vormen.

We troffen het geweldig want woensdag 7 september was een prachtige nazomerdag. Arjen Roelofs had vrienden en bekenden uitgenodigd om vanaf zijn erf de verduistering te observeren. Tot de genodigden behoorden ook mijn vrienden Idsert van Humalda en Jan Hendrik van Swinden en dat maakte het voor mij tot een dubbel feest.

De zon, waarvoor we gekomen waren, stond op deze woensdag, de zevende september, hoog en uitnodigend aan een onbewolkte hemel.

Omstreeks het middaguur zag ik door de telescoop hoe de schijf van de maan de zon voor het eerst raakte. Heel traag schoof de maan voor de zonneschijf en het begon langzaam donker te worden. 

Wat ik mij van Pake Eise herinnerde, gebeurde ook nu: de Teunisbloem dacht dat het avond werd en ging open! 

De veranderingen volgden elkaar snel op.

Het werd frisser, de schaduwen werden scherper, het begon licht te waaien en allerlei insecten, nachtvlinders en vogels kwamen òf tevoorschijn òf zochten hun nachtverblijven op.              

         Het spectaculaire kosmische schouwspel, waarop Pake Eise mij had voorbereid, speelde zich hoog boven ons aan de hemel af. 

Het was midden op de dag en zomaar ineens was daar de sterrenhemel met de planeten Venus, Mercurius, Jupiter en Saturnus en daar stond op klaarlichte dag mijn eigen Ooievaar!

Het allermooiste was natuurlijk de zon. 

De kraag rondom was inderdaad een ‘parelsnoer van licht’, onvergetelijk mooi, vooral toen ik de telescoop op de rand van de maan richtte en het leek alsof er roze-rode lichtflitsen uit tevoorschijn schoten. 

Voordat ik er erg in had, was alles weer voorbij toen aan de oostkant van de maan het heldere daglicht opflitste en het ‘parelsnoer van licht’ langzaam in het felle zonlicht verdampte. 

Het betekende het einde van de totale verduistering en een uur later was de maan weer helemaal los van de zonneschijf. 

         Evenals in 1774 bij de conjunctie van planeten en in 1811 bij het verschijnen van de ‘grote komeet’ was er ook nu weer een ‘tovenaar’, een zekere dr. Ludeman, die grote rampspoeden voorspelde.

Terwijl wij genoten van een fantastisch natuurgebeuren, waren er opnieuw mensen die met angst en beven het hele gebeuren afwachtten.

                                                 EISES DIGITALE SCHATKIST

                                       LEES, KIJK, DOE EN ONTDEK

MISSCHIEN HEB JE UIT EISES SCHATKIST BIJ EISE VERTELT19 en 20 :

"HET MOOISTE LICHT DAT IK OOIT VAN MIJN LEVEN HEB GEZIEN" al naar de zonsverduistering gekeken, maar je raakt er nooit op uitgekeken

Frank de Boosere vertelt eerst wat een zonsverduistering precies is en laat dan een filmpje zien dat hij van een zonsverduistering heeft gemaakt en Eises vader had gelijk, het is indrukwekkend mooi. Klik op de volgende site en geniet ! 

👍In Rijksstudio vind je een verzameling illustraties over zonsverduistering in het Rijksmuseum

 👍Woensdag 6 augustus 2014 kwam de sonde Rosetta na een reis van 10 jaar en 6 miljard km.aan bij de komeet Churyumov Gerasimenkoom om daar op zoek te gaan naar de oorsprong van het leven. Op Sterrenkids kom je alles te weten over deze spectaculaire, historische gebeurtenis: http-::www.sterrenkids.nl:cms:rosetta-komt-aan-bij-een-komeet:

Uit : WWW. Rijksstudio Zonsverduisteringhttp://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.545545

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...