EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

HIER IS GEEN ONDER OF BOVEN, GEEN BEGIN OF EINDE

“Er vloog een ooievaar van zijn nest op de schoorsteen van de Vergulde Hoorn en even later zag ik hem heel hoog tussen de andere sterren aan de hemel”.

Ook met mijn vader maakte ik, op de rug van het vliegende paard Pegasus, menige reis naar verre planeten en sterrenbeelden en ondertussen vertelde hij over de oneindig vele werelden die door de ruimte wentelen. Illustratie Alco Carolus

Aan het einde van iedere ruimtereis brachten we een bezoek aan mijn 'Ooievaar'. Mijn vader had altijd weer moeite mijn sterrenbeeld te vinden of misschien deed hij wel alsof, want mijn 'Ooievaar' is gemakkelijk te vinden. Het is een van de opvallendste sterrenbeelden aan de hemel. “Waarom heb je je sterrenbeeld zo genoemd?” vroeg hij. “Er vloog een ooievaar van zijn nest op de schoorsteen van de 'Vergulde Hoorn' en even later zag ik hem heel hoog tussen de andere sterren aan de hemel."

11. HIER IS GEEN ONDER OF BOVEN GEEN BEGIN OF EINDE

Het sterrenkijken op mooie zomeravonden werd een vaste gewoonte.

Dan lagen we in het gras, met de armen achter ons hoofd en speurden de hemel af.

De onmetelijkheid van het hemelruim overweldigde ons steeds opnieuw.

En ook met mijn vader maakte ik, op de rug van het vliegende paard Pegasus, menige reis naar verre planeten en sterrenbeelden en ondertussen vertelde hij over de oneindig

vele werelden die door de ruimte wentelen.

“En dan te bedenken”, fluisterde hij, “dat de mens, de aarde, ons zonnestelsel, dat alles verzinkt in het niet van deze grenzeloze oneindigheid. Hier is geen onder of boven en geen begin of einde, want overal is boven en onder en overal is begin en einde en overal is middelpunt en nooit komen we aan een grens”.

Aan het einde van iedere ruimtereis brachten we een bezoek aan mijn Ooievaar. Mijn vader had altijd weer moeite mijn sterrenbeeld te vinden of misschien deed hij wel alsof, want mijn Ooievaar is gemakkelijk te vinden.

Het is een van de opvallendste sterrenbeelden aan de hemel.

“Waarom heb je je sterrenbeeld zo genoemd?” vroeg hij.

“Er vloog een ooievaar van zijn nest op de schoorsteen van de Vergulde Hoorn en even later zag ik hem heel hoog tussen de andere sterren aan de hemel”.

“Dat heb je prachtig bedacht”, reageerde hij verrast.

“Zoals wij nu van de oneindige hemelruimte genieten, zo hebben vrijwel alle oude volkeren zich bezig gehouden met het beschrijven van de bewegingen van de sterren.

Drieduizend jaar geleden gaven de Grieken al sprookjesnamen en namen

van hun grote helden aan sterrenbeelden en met veel fantasie herkenden ze er hun

helden in. ”Zwaan", noemden de Grieken jouw sterrenbeeld.

Ze vonden zwanen misschien wel de mooiste vogels die er waren. Als de Griekse goden

naar iets moois verlangden, zorgden de zwanen er altijd voor dat ze het kregen”.

“En ik vind Ooievaars de mooiste vogels. Ik ken ze heel goed want het zijn onze buren. Ze maken mij blij en gelukkig. Daarom ga ik  liever met de Ooievaar op reis dan dan met die vreemde Pegasus.

De oude Grieken kenden al sterrenbeelden van het noordelijk en zuidelijk halfrond”, ging hij snel verder. “Samen vormen ze een gesloten kring rondom de hele sterrenhemel, een gordel met veel dieren erin.

Ik zal het je laten zien”.

Hij liep naar de kast en haalde een prachtige plaat tevoorschijn. Deze gordel van sterrenbeelden noemen we de dierenriem en dwars door de dierenriem dwalen de planeten.” Eén voor één wees hij ze aan.Maar één vergat hij : mijn Ooievaar !

's-Avonds heb ik de plaat nagetekend in mijn boek over aarde, maan, zon, sterren en planeten.

De volgende dag kwam de plaat weer op tafel en ging het verhaal verder over de planeten, die de Grieken als hun goden beschouwden.

“Als je de bewegingen van de goden kende, kon je de toekomst misschien wel voorspellen en als je de stand van de planeten kende, dan kon je ook zeggen wat er op aarde ging gebeuren.

Dat geloofden de Grieken 3000 jaar geleden en een heleboel mensen geloven dat nog steeds. Ze willen maar wat graag geloven, dat hun lot door de sterren wordt bepaald. Mislukt iets dan kun je de sterren de schuld geven en lukt het, dan is dat allemaal aan jezelf te danken.

Zo ben je altijd tevreden over jezelf.

Die voorspellerij uit de sterren is niets anders dan bijgeloof en heeft niets met sterrenkunde te maken. Uit de stand van de sterren kun je het noorden vinden en de plaats op zee bepalen, maar niet wat er in jouw leven zal gebeuren.

Voor mij is het vooral genieten van de onmetelijkheid van het heelal, van het immense wonder temidden waarvan wij leven. 

Lees verder : EISE FERTELT 12 

                                          EISES DIGITALE SCHATKIST

                                     KIJK, LEES , DOE EN ONTDEK

 👍De 'Ooievaar' staat ook in de halsgevel van het Planetarium. Probeer hem te vinden als je een bezoek aan het Planetarium brengt. Eise tekent de gordel van sterrenbeeldn, de 'Dierenriem' in zijn boek over aarde, maan, zon sterren en planeten. Jaren later schilderde hij de 'Dierenriem' op het plafond van zijn Planetarium. Vraag bij je bezoek naar de betekenis van de 'Dierenriem'. Lees ook de 'Dierenriem' : http://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenriem

"👍Jaren later duikt de 'Ooievaar' weer op in een van zijn verhalen. Net als Eise is de 'Ooievaar' dan ook volwassen geworden en de namen van de negen sterren zijn ook veranderd. Benieuwd wie dat zijn?

Lees EISE VERTELT 84 'Jouw kunstwerk mag niet verloren gaan'.

👍Cygnus, de Zwaan, Eises 'Ooievaar' is een van de opvallendste sterrenbeelden aan de zomerhemel. Zwanen komen in de Griekse mythologie veel voor: de Griekse goden veranderden zich vaak en graag in een'Zwaan'. Maar waarom? Alles weten? Lees dan http://www.kuuke.nl/wp/alle-sterrenbeelden/cygnus-zwaan/

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...