EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

HET MOOISTE LICHT DAT IK OOIT HEB GEZIEN

“Het was op 3 mei, een prachtige voorjaarsdag”, vertelde Pake, “midden op de dag was het alsof het avond werd. Het werd koeler en helemaal donker en de dieren gedroegen zich alsof het nacht werd." Illustratie Alco Carolus.

20. 'HET MOOISTE LICHT DAT IK OOIT VAN MIJN LEVEN HEB GEZIEN’

De ontdekking van de zonsverduistering had de meeste indruk gemaakt.Ik wilde de volgende dag onmiddellijk naar Pake Eise in

Oosterlittens.

Ik vertelde hem over het Planetariumspel en onze ontdekkingen vanaf het jaagpad.

"Heit vertelde dat een zonsverduistering het allermooiste natuurverschijnsel is, dat je het tenminste een keer in je leven moet hebben gezien en dat U er prachtig over kunt vertellen.

“Het was op 3 mei, een prachtige voorjaarsdag”, begon Pake, “midden op de dag was het alsof het avond werd. Het werd koeler en helemaal donker en de dieren gedroegen zich alsof het nacht werd. Sterren en planeten verschenen aan de hemel. Het allermooiste was het licht om de maan, ‘een parelsnoer van licht’ ”, zoals hij het noemde. “Het mooiste licht dat ik ooit in mijn leven heb gezien, mooier dan de andere zonsverduisteringen”. 

“Maar mijn vader zei, dat een zonsverduistering heel zeldzaam is en dat er in 1820 pas weer een komt”. “Die van 1715 was een totale verduistering. Daarna zijn er nog drie geweest, maar toen was de zon niet helemaal verduisterd. Het klopt dat er pas in 1820 weer een totale verduistering is, maar die zal ik niet mee maken. Een totale zonsverduistering is een onvergetelijk mooi gezicht Eise.

Maar terwijl wij van het schitterende natuurgebeuren genoten, waren er ook mensen die in doodsangst zaten. Onheilsprofeten hadden namelijk de ondergang van de wereld voorspeld. Schandalig, want sinds mensenheugenis kunnen we een zonsverduistering heel precies voorspellen. Zo heeft de Griekse filosoof Thales van Milete 600 v. chr. als eerste al een verduistering precies berekend en voorspeld. Voor angst is geen enkele aanleiding”, stelde Pake mij gerust.

                 EISES DIGITALE SCHATKIST

                                  LEES, KIJK, DOE EN ONTDEK

👍Een zonsverduistering, "Het is het allermooiste natuurverschijnsel dat bestaat. Iedereen zou het tenminste een keer in zijn leven moeten meemaken", zei Eises vader.

Frank de Boosere vertelt eerst wat een zonsverduistering precies is en laat dan een filmpje zien dat hij van een zonsverduistering heeft gemaakt en Eises vader had gelijk, het is indrukwekkend mooi. Klik op de volgende site en geniet !

👍Sterrenkunde is zo oud als de mensheid. Tienduizenden jaren geleden moeten onze verre voorouders zich al verwonderd hebben over de schitterende aanblik van de nachtelijke hemel, de vormveranderingen van de maan en de onwrikbare regelmaat van dag en nacht en zomer en winter. Alles wat je wilt weten over sterrenkunde 'TOEN', 'NU' en in de toekomst vind je op  Astronomie.nl

 👍Lees en kijk ook EISE VERTELT 88 "Een astronomisch schouwspel om nooit te vergeten"

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...