EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

WAT HEEFT STRIJD TEGEN SLAVERNIJ VOORTGEBRACHT ?

TOEN

                 Slavernij een mensonterende schande

                                        NU

                          Slavernij sloeg diepe wonden

Ons slavernij verleden is niet alleen transatlantisch maar was ook in Ned. Indie, waar slaaf gemaakten niet in de romp van een galjoen werden ontvoerd, maar gevangen in eigen land.

Slavernij daar was nog vele malen groter.

In 2023 herdenken we dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Nederland eindelijk werd afgeschaft. In Indonesie werd echter tot in de 20e eeuw slavernij aangetroffen. 

Het is meer dan de hoogste tijd dat Nederland haar verantwoordelijkheid neemt en 1 juli een nationale herdenkings- en feestdag maakt.

Want ons slavernijverleden heeft diepe wonden geslagen in onze maatschappij. 149 jaar na het afschaffen van de slavernij zijn discriminatie, institutioneel racisme en onderdrukking voor veel Nederlanders nog steeds de dagelijkse realiteit. 

Alleen door achteruit te kijken en het verleden een plek te geven, kunnen we samen vooruit komen. Misschien ben je zelf een nazaat van een tot slaaf gemaakte, of heeft je familie juist (indirect) geprofiteerd van de slavernij. Wat je achtergrond ook is, het is zeker dat we als samenleving alleen kunnen helen als we ons gedeelde verleden een plek geven.

Al jaren wordt op 1 juli dag van de afschaffing genoemd en wordt stilgestaan bij de Nederlandse slavernij, maar nog steeds is 1 juli geen officiële vrije dag : 

                                        Dag van de Verlichting

Eise vertelt over zijn ontmoeting met Petrus Camper die racisme en slavernij een onvergefelijke schande vond en het met gevaar voor eigen leven betreed.

“Ieder jaar transporteren Nederlanders zo’n zesduizend mannen, vrouwen en kinderen als vee naar Amerika waar ze als slaven op de plantages moeten werken”

Het  is een mensonterende schande, sprak Petrus Camper met stemverheffing. 

Ik zie het als mijn opdracht de duivelse fantasieën waarmee de slavenhandelaren hun onmenselijke praktijken legitimeren te ontmaskeren en de gelijkheid van alle mensen wetenschappelijk aan te tonen.”

Lees:

 ‘Gelijkheid van mensen, wetenschappelijk aangetoond’

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...