EISE EISINGA DE VERLICHTING IN NED.

VEERKRACHTIGE BIOSFEER

We krijgen een compleet andere planeet

Groene Amsterdammer 14 juli 2022

“Welkom in het Antropoceen”, zegt Carl Folke, Zweeds milieu wetenschapper.

 “We leven in het tijdperk waarin de mens de bepalende factor is op de planeet.

Zoals de algen de planeet ooit hebben veranderd, door zuurstof te gaan maken, wordt de evolutie nu in alle hoeken van de planeet door de mensen gestuurd.”

Vroeger kon de mensheid doen wat ze wilde en dacht dat de mens los van de natuur stond. Nu weten we dat alles met alles is verbonden. Wij staan niet los van de natuur, maar vormen samen een complex systeem.

Veerkracht is de belangrijkste eigenschap van een gezond systeem. Als je de grenzen van de veerkracht overschrijdt kan het systeem zijn stabiliteit verliezen.

Als je een kantelpunt bereikt, komen er processen op gang waardoor het systeem niet terugveert maar maar verandert  in de verkeerde richting.

Dit geldt voor alle complexe systemen, of dat nu een lichaam is, een economie of het ecosysteem van de planeet aarde.

Van zo’n kantelpunt is sprake in Australië.

"De balans van de Australische ecosystemen kantelt, waardoor ze onherkenbaar worden.

Verschillende Australische ecosystemen vertonen zelfs "tekenen van instorting". Het milieu staat onder druk door klimaatverandering, verlies van leefomgeving van inheemse dieren en planten, invasieve soorten, vervuiling en mijnbouw. "Dit is een noodsituatie, zowel voor de biodiversiteit als het klimaat".

Klimaatverandering veroorzaakt warmere oceanen, intensere periodes van droogte, meer ziektes, het verwoest de leefomgeving van inheemse dieren en het verergert extreme weersomstandigheden die zorgen voor bosbranden en overstromingen.

Maar er is nog hoop. Er zijn ook kantelpunten de goede kant op. Er is meer aandacht voor de kennis van de inheemse bevolking van het land, zoals het traditionele bosbeheer waarbij de Aboriginal gemeenschap het land gecontroleerd verbrandt. Dit kan volgens de onderzoekers bijdragen aan beter natuurmanagement.

De onderzoekers zijn ook positief over de investeringen van particulieren en milieuorganisaties, die de laatste jaren grote stukken land hebben gekocht om de natuur te beschermen.

Het milieudebat gaat vaak over rampen en dystopieën, we gaan naar de hel en alles gaat kapot. Maar we hebben betekenisvolle verhalen nodig. Geen verzinsels maar betekenisvolle verhalen.

We moeten bereid zijn crises in de ogen te kijken, zodat we kunnen transformeren.

Pijnlijke gebeurtenissen, zoals de dood van een geliefde, kunnen momenten worden waarop we groeien en vernieuwen, zodat we als mens veerkrachtiger worden.

 Dat geldt ook voor ecosystemen en de manier waarop we daar mee omgaan.

Dè vraag is steeds: gebruiken we een crisis om tot transformatie te komen. Een voorbeeld is dat we nu snel weg gaan van fossiel.

Folke sticht het ‘Antropoceen Biosfeer Laboratorium’ :  

Een denktank en ontmoetingsplaats, om na te denken over een meer duurzame toekomst, waar gezocht wordt naar nieuwe wegen.

RECHTEN VOOR DE NATUUR

Het manifest ‘Rechten voor de natuur’ is zo’n voorbeeld van zoeken naar nieuwe wegen.

De mens is in het antropoceen de bepalende factor, de natuur is het slachtoffer en we krijgen een compleet andere planeet, zegt Carl Folke. We dachten los van de natuur te staan, maar we vormen samen met de natuur een complex systeem.

Natuur in Nederland moet rechten krijgen die moeten worden vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Dat staat in een manifest dat in Bosk, het wandelende bomenproject van Arcadia in Leeuwarden, werd gepresenteerd.

Met een speciale 'rechtszaak' zet milieujuriste Jessica den Outer zich daar voor in: 'Bosk kan de geesten rijp maken voor zulke wetten' LC. 25-07 2022

Nieuwe reacties

02.12 | 08:37

Deze korte impressie smaakt naar veel meer!!

27.10 | 21:28

Ik haw krekt yn in lêzing fan Meinte Vierstra heard oer Eise Eisinga dy't...

06.02 | 13:45

Tige interessant Meinte, likas de oare stikjes. De formule is ek goed. Koart mar kreftig

21.12 | 13:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken, zo knap is Meinte om de di...